Geschiedenis R.M.V.C. Cumulus

De geschiedenis van de modelvliegclub door de ogen van oud-bestuurslid Henk Jansen:
 
Ik ben begonnen in 1972 bij de modelvliegclub Modelfo te Nijmegen. Het bestond uit RC,lijnbestuurde modellen, vrijevlucht ,boten en zaalvliegtuigen. Ons vliegveld was het "Maldens vlak" te Malden. Wij vlogen hier in samenwerking met de daar ook doende zweefvliegclub. Wij kregen een deel van het veld toegewezen waar wij mochten starten en landen. Door ontwikkelingen was het niet meer mogelijk om van dit veld gebruik te blijven maken en werd er gezocht naar een andere locatie. Na een korte zoektocht werd deze gevonden op de Hogelandseweg in Nijmegen. Na het meerdere malen inzaaien van het weiland kon er weer gevlogen worden. Helaas voor korte duur. Op het terein zou worden gebouwd en het vliegterrein zou ten ziele gaan. Anno 2012 ishet toenmalige weiland een industrieterrein en uiteraard niet meer geschikt voor de modelvliegerij

Aangezien er een intern conflict was, was er besloten om het RC vliegen uit te splitsen in een nieuwe vereniging. Het was 1975 en Radio Model Vlieg Club Cumulus werd geboren. Modelfo werd door de splitsing omgedoopt tot het tot nu toe nog steeds bestaande N.L.C. ofwel Nijmegse Luchtvaart Club
Enkele leden van de nieuw opgerichte R.M.V.C. Cumulus waren woonachtig in Groesbeek. Mede dankzij dhr.Weijers was het bemachtigen van een terein snel geklaard. Het terrein was niet vliegklaar maar diende te worden ingezaaid. Na een periode van groei was het veld vlieggereed en werd er eindelijk weer gedaan waar de vereniging voor stond; vliegen!!.

Maar helaas kwam ook aan dit vreugdevolle gebeuren weer een einde. Door klachten van een boer in de omgeving was het niet meer mogelijk om te blijven vliegen op dit vliegterrein. Door de gemeente werd ons het veld ontzegd en kregen door hen enkel de gemaakte kosten van het veld vergoed. Het was ondertussen 1978 geworden en zaten wederom zonder veld.
 
Door contacten met het Recreatieschap kreeg de vereniging toestemming om op "de groene heuvels" in Beuningen te gaan vliegen. Aangezien dit een noodgreep was werd er druk doorgezocht naar een andere locatie en deze was snel gevonden en ook nog eens heel dichtbij. Een lid werd attent gemaakt op een weiland vlakbij, hemelsbreed zo'n 700 meter verwijderd van het toen bevlogen modelvliegveld. Na contact met de grondeigenaar en de gemeente werd er vanaf dat moment op het weiland gevlogen. Zonder enige voorzieningen op dit weiland werd begonnen aan het vliegterrein waar we heden ten dage nog steeds met veel plezier vliegen. Vanaf 1978 tot heden zitten wij op de zellerstraat te Beuningen. Kom eens aan en maak kennis met onze geweldige hobby !

Henk Janssen
Bestuurslid R.M.V.C.Cumulus